Emner
Egensikker i Ex-området

Med sin 750 XTR-serie av produkter, har WAGO tilbudt en løsning siden 2014 som utvider bruksområdet for maskiner og systemer med hensyn til miljøforhold og ekstern interferens-faktorer, samtidig som det gir størst mulig fleksibilitet. Temperaturer varierer fra en iskald -40 °C til en varm 70 °C, vibrasjoner opptil 5g eller høyder opp til 5000 m over havet: WAGO-I/O-SYSTEM 750 XTR kan brukes overalt. Det har også økt immunitet mot impulsspenninger og interferens i henhold til EN 60870-2-1.

Siden starten har WAGO kontinuerlig utviklet og optimalisert 750 XTR-serien for kunder over hele verden. WAGO har definert en ny dimensjon for bruk med den nyeste utviklingen for 750 XTR-serien. En ting er sikkert: De nye, egensikre I/O-modulene ikke bare liker det både varmt og kaldt, de er også tilgjengelige for farlige områder.

Tilbehør for fleksibilitet: 750 XTR

  • eXTReme temperaturområde: -40°C … +70°C
  • eXTReme immunitet mot impulsspenninger og interferens (EN 60870-2-1)
  • eXTReme vibrasjonsmotstand: 5g (EN 60068-2-6)
  • eXTReme kontinuerlig støtmotstand: opptil 25g (IEC 60068-2-27)
  • eXTReme egensikkerhet (signalinnhenting fra soner 0 og 1)
  • Kortsiktig kondensering per klasse 3K7 (EN 60721-3-3)
  • Driftshøyde: opptil 5000 m over havet
  • Godkjenninger: UL, ANSI/ISA, ATEX/IECEx, marinesystemer (f.eks. DNV GL, ABS)
  • Installasjonssted: sone 2/22

Strenge krav til ingeniører og maskiner

Ingeniører står stadig overfor utfordringen med å designe maskiner og systemer så økonomisk og effektivt som mulig og samtidig levere et ferdig produkt for verdensmarkedet. Jungelen av importforskrifter, lokale standarder og retningslinjer er en kompleks og avgjørende faktor. Mye mer åpenbare, og minst like krevende, er de forskjellige og noen ganger ekstreme miljøforholdene der utstyret brukes. Forholdene spenner fra moderate temperaturer i Sentral-Europa til sterke temperatursvingninger mellom dag og natt i Sentral-Asia, til høy luftfuktighet i Indonesia, til ekstrem tørrhet i Andes, til iskalde sibirske vintre. Mobilsystemer må også dekke så stort spekter av applikasjoner som mulig. En borerigg kan utplasseres like utenfor Brasils kyst, i høyhøydeinnsatsene i Nord-Norge og Canada eller midt i den arabiske ørkenen. Det samme gjelder for dekksoverbygningene på tankskip eller lastelinjer som manøvrerer på verdens hav.

Maksimal fleksibilitet utover sonegrenser

Med sin nyeste innovasjon av XTR-serien, tilbyr WAGO et system som kan brukes til signaler både fra ikke-farlige områder og fra områder som er egensikre. WAGO-I/O-SYSTEMET 750 XTR kan brukes både utenfor farlige områder og innenfor sone 2/22 inne i en godkjent innkapsling. Alle moduler har ATEX-/IECEx-godkjenning for bruk i sone 2/22. I tillegg til standardsignaler fra sensorer og aktuatorer i sone 2/22, kan også egensikre sensorer og aktuatorer i soner 0/20 og 1/21 integreres via I/O-modulene i de blå husene. Den egensikre delen av styringssystemet må startes med Ex-i-bussforsyningsmodulen; dette regulerer inngangsspenningen på 24 V (-25% til + 30%) til 24 V +/- 0,3 V, og begrenser den til maks. 26,8 V i tilfelle feil. Modulen forhindrer dermed antennelige gnister fra å oppstå i tilfelle feil.

Den rette I/O-modulen for enhver feltenhet

For å beskytte mot mulig interferens fra det ikke-egensikre området til styringssystemet, er Ex i-strømforsyningen installert i et bredere hus som sikrer den nødvendige sikkerhetsavstanden på 50 mm. De smale modulene på 12 mm eller 24 mm for digitale og analoge inngangs- og utgangssignaler, temperaturmålinger via motstandssensorer og potensiometre eller tellersignaler kobles til høyre for Ex i-strømforsyningen. Opptil åtte kanaler er tilgjengelige, avhengig av modulen. Opptil tre sekundære variabler kan leses via HART-protokollen, i tillegg til hovedvariablene, via en av de 2-kanals analoge inngangsmodulene (750-484/040-000). Dette kan bidra til å utelate ytterligere målepunkter i tilsvarende oppsett. Uansett om det er grense-switcher for avstengningsventiler, glidemagnetventiler eller regulatorventilstyring og posisjonstilbakemelding, gir 750 XTR-serien den riktige, egensikre I/O-modulen for enhver feltenhet.

Produkter

750 XTR-kontrolleren

Ekstremt temperaturbestandig, immun mot interferens, så vel som uberørt av vibrasjoner og impulsspenninger: WAGOs 750 XTR-kontrolleren er den robuste løsningen for små styringsoppgaver.

s_0750_XTR_Knoten_016_2000x1125px.jpg

eXTReme egenskaper for ekstreme krav

XTR i modulbetegnelsen står for "eXTReme" miljøer. Det tillatte omgivelsestemperaturområdet på -40 °C til +70 °C gjør det mulig å bruke modulene i hvilken som helst klimasone uten å måtte gi ytterligere beskyttelse med klimaanlegg eller varmesystemer. Modulens immunitet mot impulsspenninger og interferens gjør det mulig å bruke det i mellomspenningssystemer. Videre, på grunn av deres ekstreme vibrasjons- og støtmotstand, oppfyller XTR-modulene for det egensikre området til og med kravene til jernbanevogner og er egnede for montering på marine-dieselmotorer. Alle kretskortene er belagt med beskyttende lakk, for å beskytte elektronikken og ledende spor mot kortsiktig kondensering.

750 XTR: Allsidig, fremtidssikkert og pålitelig

Denne kombinasjonen av krav til egensikkerhet med motstand til miljømessige ekstreme forhold gjør WAGO-I/O-SYSTEM 750 XTR uvurderlig for olje- og gassindustrisystemer i oppstrømsektoren (utvinning, prosessering) og nedstrømsektoren (transport, raffinering), eller utendørssystemer utsatt for ekstreme temperatursvingninger. WAGO-I/O-SYSTEMET 750 XTR fungerer ikke bare som et rent eksternt I/O-system, men tilbyr også et allsidig, fremtidsorientert og pålitelig styringssystem med de høytytende PFC-kontrollerne.

Økt energieffektivitet og kostnadsminimering

WAGO-I/O-SYSTEM 750 XTR muliggjør utvikling av optimerte og globalt anvendelige automasjonskonsepter for systemer og maskiner. Dette gjør det mulig å redusere dimensjonene for klimaanlegg og ventilasjonssystemer, eller utelate dem, og for å redusere kostnadene for overspenningsvern. Produsentutgifter knyttet til produktstøtte og vedlikeholds- og lagringskostnader hos sluttkunden blir også minimert. Produsenter og operatører drar dermed fordel av mange ting.

Formattere: Benjamin Böhm, Manfred Kühme | WAGO